Ugrás a tartalomra

Rontott fotók (családi és amatőr fotók 1989-ből)

A Blinken OSA Archívum több tízezernyi amatőr, színes, hibás fotót őriz, amelyek az OFOTÉRT (azaz az 1949 óta működő Optikai, Finommechanikai és Fotocikkeket Értékesítő Vállalat) országos raktárából származnak. A képeket, amelyek részben 1983-ból, részben 1989-ből valók, az OFOTÉRT selejtraktárból válogatták a Művelődéskutató Intézet munkatársai. Az anyag (keletkezéstörténetének megfelelően) meglehetősen vegyes, de szépen reprezentálja a ’80-as évek családi fotókészítésének mintáit. Esküvő, gyermekszületés, születésnap, óvodai és iskolai élet, kisdobos- és úttörőavatás, szoba- és üzletbelsők, munkahelyi élet, ünnepélyek, katonaélet, utazások és bécsi bevásárlás határolják nagyjából azt a tematikát, amely kollektív vizuális emlékezetünket rajzolja körül ebben a gyűjteményben, olykor rosszabbul, máskor még annál is rosszabbul sikerült képeken. Részben ezért érezhetjük közelinek és esetlennek ezt a világot; mégis, ebben a megközelítésben a képek szerethetőséget, nosztalgiát, de mindenképpen érzelmeket ébresztenek.

Az Archívumba Forgács Péter és Bán András válogatásában és közvetítésével érkezett anyagból Szilágyi Lenke a fotóművész alkotói érzékenységével készített gyűjteményt, amelyből százhúsz darab itt látható előszőr viszonylagos teljességében Leposa Balázs, levéltáros szelektálásával és képaláírásaival.

A gyűjteményről Zádori Zsolt írt figyelemre méltó összefoglaló elemzést, amely ide kattintva érhető el.

A leírásokban található tévedések jogát fenntartjuk, illetve szívesen javítjuk! Írjon nekünk a 1989@osaarchivum.org címre.